Het RSZ-jaarverslag over 2018 staat online 2019-07-23

De Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) heeft vandaag zijn jaarverslag over 2018 gepubliceerd.

Kerncijfers

Samengevat in een paar kerncijfers, zag 2018 er als volgt uit voor de RSZ:

  • Over het hele jaar, werden er 39 miljoen Dimona-aangiften ontvangen.
  • Ieder kwartaal kwamen er 244.000 kwartaalaangiften binnen.
  • De aangiften hadden betrekking op 252.000 werkgevers en 4 miljoen werknemers in de publieke en private sector.
  • De RSZ inde voor 60,9 miljard euro aan sociale bijdragen.
  • 97% van de bijdragen werd geïnd op de wettelijke vervaldag.

Daarnaast stond het jaar 2018 bij de RSZ in het teken van een aantal opvallende projecten.

Verhuis en renovatie

2018 was het jaar waarin de renovatie van het hoofdgebouw in Brussel de laatste fase inging. Die operatie liep al sinds 2016. Alle diensten van de RSZ konden in 2018 weer hun intrek nemen in het RSZ-gebouw bij het Zuidstation in Brussel. Het bedrijfsrestaurant, een koffiebar en een sportruimte gingen begin 2019 open.

Bijklussen

Sinds juli 2018 mag iedereen die in zijn vrije tijd tegen betaling klusjes doet, tot 6.000 euro per kalenderjaar bijverdienen zonder er belastingen of sociale bijdragen op te hoeven betalen. De RSZ ontwikkelde de onlinedienst Bijklussen, waarmee je die klussen moet aangeven.

Eind 2018 had de RSZ meer dan 11.000 aangiften ontvangen, waarvan zo’n 9.500 voor verenigingswerk en ongeveer 1.900 voor diensten van burger aan burger.

Ikwilaanwerven.be

Veel aandacht ging in 2018 naar de voorbereiding van de website ikwilaanwerven.be, die op 1 mei 2019 is gelanceerd. Op ikwilaanwerven.be vinden ondernemers een volledig en betrouwbaar overzicht van alles wat ze moeten weten om werkgever te worden. Ze krijgen er bijvoorbeeld een goed beeld van hoeveel het kost om een werknemer in dienst te nemen.

Een ondernemer die zich aanmeldt op de website (met itsme of zijn eID), krijgt toegang tot een persoonlijk dashboard. Hij ziet er persoonlijke gegevens zoals de basisgegevens van zijn onderneming en het aantal werknemers dat hij in dienst heeft. Ook de e-Box, de elektronische brievenbus voor zijn contacten met de overheid, heeft er een plek gevonden. 

Artificiële intelligentie

2018 was het jaar waarin de RSZ ook zijn eerste stappen zette in de wondere wereld van de artificiële intelligentie. Er werden onder meer experimenten opgezet met een onthaalrobot, een chatbot en robotic process automation (RPA).

Om de eigen werknemers te sensibiliseren voor technologische vernieuwing, startte de RSZ met een intern innovatienetwerk. Vertegenwoordigers uit alle directies kregen in meerdere workshops voorbeelden te horen wat AI wel en niet kan. Daarnaast leerden ze via de methode van het design thinking om problemen te analyseren en er oplossingen voor te bedenken. Met die kennis in het achterhoofd kunnen de leden van het netwerk in de toekomst nieuwe mogelijkheden voor technologische innovatie binnen hun directie sneller opsporen.

Meer informatie

www.rszjaarverslag.be

 

^ Back to Top